Skip to forum
Notifications
Clear all

Not to be, but to become!

272 Posts
34 Users
1 Reactions
5,571 Views
venatici

Hejka,

dzisiejszy wpis chciałem zatytułować czas = życie.
Dwa słowa ze znakiem równości pomiędzy nimi, a jak potrafią zmienić podejście do tego w jaki sposób wykorzystujemy swój czas, a co za tym idzie: co robimy ze swoim życiem?

Nie chodzi tutaj tylko o organizację czasu. Czas jest czymś czego kupić nie możemy, możemy postarać się wydłużyć nasze życie poprzez zdrowe odżywianie, aktywny tryb życia itp. Ale i to nie gwarantuje nam przedłużenia życia. Jako przykład użyję tutaj osobę Marcina Kijaka, o którym się dzisiaj dowiedziałem, że zmarł tragicznie w kwietniu.
Jednakże takich sytuacji nie jesteśmy w stanie przewidzieć i nie powinniśmy ich brać po uwagę.

Chcę się zdrowo odżywiać bo chcę się lepiej czuć. Bo nie chcę chorować. Bo chcę być szczęśliwy.

Już od jakiegoś czasu intensywnie poznaję techniki planowania, modyfikuję i wdrażam. Szukam tej odpowiedniej, która będzie odpowiadała moim oczekiwaniom. Wiem, że jestem w tej dziedzinie dopiero na początku mojej drogi (z resztą tak samo jak i w pokerze), ale się nie poddaję!

Ostatnio zauważyłem, że czasami brakuje mi motywacji. A chyba najlepszy plan może zawieźć, gdy brakuje motywacji. Zauważyłem u siebie (wydaje mi się) bardzo duży błąd. A mianowicie "namacalnego" motywatora. W tym celu chcę sobie wydrukować obrazek tego co chciałbym osiągnąć za jakiś czas. Chodzi mi o rzeczy materialne. Dom. Pieniądze itp. Wywieszę sobie to w miejscu, w które będę patrzał codziennie i gdy tylko przyjdzie chwila zwątpienia będę w to wlepiał swój wzrok! W końcu jeżeli moje myśli będą cały czas podążały za tymi celami to w je osiągnę!

Na samym końcu chciałbym podziękować klz03 za jego wpis na forum oceny rąk. Jest on dla mnie bardzo wartościowy! Też wierzę, że za jakiś czas spotkamy się na high stakes! :fdrink :fdrink

Pozdrawiam :)

Reply
belik555

Napisane przez venatici
Hejka,

dzisiejszy wpis chciałem zatytułować czas = życie.

Jako przykład użyję tutaj osobę Marcina Kijaka, o którym się dzisiaj dowiedziałem, że zmarł tragicznie w kwietniu.

Skąd takie info ?

Reply
venatici
belik555

To był mój mistrz . Tyle się od niego nauczyłem .

Reply
venatici

Nawet kojarzę, że kiedyś wrzuciłeś link do jednego z jego blogów.
Też wiele się od niego nauczyłem i jestem wstrząśnięty.

Z tego co wiem to jakiś jego znajomy chce kontynuować jego projekt. Jeżeli miałeś jakieś mailowe subskrypcje u niego to sprawdź maila, pewnie coś dzisiaj dostałeś.

Reply
belik555

3 maile przyszły z info .

Reply
venatici

Już wcześniej mi się coś obiło o uszy, ale sobie pomyślałem, że to plotki. Niestety nie.

Reply
klz03

Venatici trzymam kciuki. Jakbyś miał jakieś pytania albo chciał pogadać to dawaj na skype kolaz03
Kariera zawodowego pokerzysty online w FL jest zajebista, trudna, ale zajebista. Jak się pokona siebie i swoje słabości to w zamian dostajesz wzmocniony charakter, możliwość spełniania wielu marzeń, mega zajebiste życie, że nikt Ci nic nie każe no i szansę na ciągły rozwój. Ja tam bossem jakimś nie jestem w FL, ale daję radę żyć ponad przeciętny polski stan, odkładać hajs na inwestycje, spełniać się poza pokerem, mieć dziewczynę, psa, jeździć po świecie itp. Warto coś poświęcić dla takiego wolnego życia. Trzymam kciuki i z całego serca życzę powodzenia!

Reply
belik555

Ja też Ci chętnie pomogę jeżeli będzie taka potrzeba możesz się zawsze odezwać ;)
Co do motywacji to zawsze miałem zapisaną afirmacje razem z celami , że mam ogromną motywację do pracy i dużo energii + regularne przerwy okresowe że zero pokera , sam relaks . Ważne żeby nie przesadzać z tą pracą . Na początku jest bardzo dużo pracy, ale trzeba na to wszystko długoterminowo patrzeć i dać sobie bardzo dużo czasu .

Właśnie cele są fajne dlatego , że np jak masz ciężki okres to czytasz sobie cele i koncentrujesz się tylko na działania nie tracisz czasu na popadanie we frustracje i negatywne myślenie jakiegoś rodzaju wątpliwości tylko skupiasz się na działaniu i pokonywaniu przeszkód . To Twoja taka deska ratunkowa w każdej sytuacji .

W nauce o wyznaczaniu celów nawet było , że jak spiszesz cele to będą sytuacje kryzysowe i jak te przeszkody się pojawiają to ważne żeby myśleć że to jest tylko po to żebyś swoje cele osiągną ( wyciągną odpowiedni nauki z tego wszystkiego co Ci się przytrafia . ) Po prostu to jest żeby Cię wewnętrznie przygotować do rzeczywistego Twojego celu .

Reply
venatici

Dzięki bardzo chłopaki _thumbsup:

Reply
venatici

Hejka,

zastanawiam się nad jedną sprawą. Wrzucę tutaj screena z jednego z moich dzisiejszych stolików.

Mój HUD wygląda tak:

name/hands/wts
VPIP/PFR/3BET/CAP
cbet F/ fold to cbet F/ cbet T/ fold to cbet T
AF F/T/R
donk F/T/R/ check-raise F/T/R
steal CO/BU/SB

Miejsce zaznaczone przeze mnie na czerwono było wolne przez jakiś czas.
Zielony = fish

Sytuacja po mojej prawej stronie się trochę zmieniła przez ostatnie 2 rozdania i chciałem wstać od tego stolika i poszukać innego, lepszego. W tym celu mam zaznaczone "Sit out next big blind".

Wiedząc, że zanim znajdę lepszy stolik to zdążyłbym tutaj rozegrać 2 kółka, czy opłaca się wstać od razu z mojego miejsca w celu zajęcia miejsca zaznaczonego na czerwono? Będę musiał wtedy znowu zapłacić Blindy, które przed chwilą płaciłem.

Ilu z Was zostałoby na obecnym miejscu i nie opuszczało stolika?
Dodam, że lubię mieć tych 2 graczy, których mam na brązowo po swojej lewej stronie bo nawet jak na moje steale nie spasują to baaardzo często zrzucają na flopie + mam na nich masę readów i gra mi się z nimi dość komfortowo.

Pozdrawiam

Reply
ultrac

Przede wszystkim dzięki za konkretne odpowiedzi w forum oceny rąk. Mamy inne podejście co do set miningu, ale myślę że to wynika z różnic pod kątem table selection.

Zresztą fajnie pokazałeś to screenshotem w tamtej ręce :fdrink

Teraz odpowiedź na Twoje pytanie.

Tego poniżej nie rozumiem, przyznam szczerze

Sytuacja po mojej prawej stronie się trochę zmieniła przez ostatnie 2 rozdania i chciałem wstać od tego stolika i poszukać innego, lepszego. W tym celu mam zaznaczone "Sit out next big blind".

Wiedząc, że zanim znajdę lepszy stolik to zdążyłbym tutaj rozegrać 2 kółka, czy opłaca się wstać od razu z mojego miejsca w celu zajęcia miejsca zaznaczonego na czerwono? Będę musiał wtedy znowu zapłacić Blindy, które przed chwilą płaciłem.

Ilu z Was zostałoby na obecnym miejscu i nie opuszczało stolika?

Czy chcesz zmienić stolik czy chcesz zmienić miejsce na tym stoliku?
Napiszę odpowiedź odpowiedź tak jak zrozumiałem pytanie :f_cool:

1) Jeśli wiem że chcę zmienić stolik ale szukanie nowego zajmie mi tyle czasu co około jedna rundki/dwie na tym stoliku który gram obecnie, to:
A) jeśli sytuacja na obecnym stoliku zmienia się z dobrej na średnio komfortową - nie wyłączam stolika, szukam nowego, i ten na którym gram zamykam dopiero (oczywiście SIT OUT NEXT BB) dopiero po otworzeniu nowego stolika. Czyli przez jakiś czas gram na dwóch stolikach: na nowym i na starym, który jest jeszcze niezamknięty.

B) jeśli sytuacja zmienia się z dobrej na tragiczną - wtedy zamykam stolik od razu na następnym BB, i najwyżej nie gram w oczekiwaniu na znalezienie nowego stolika.

2) Jeśli chcę zmienić miejsce w ramach obecnego stolika, to trudno się mówi, że zapłaciłem blind - patrzę na to w kategoriach 50 rąk czy 100 które potencjalnie jeszcze zagram. Pozycja jest zbyt ważna żebym ryzykował że ktoś inny mnie podsiądzie na jakimś rewelacyjnym miejscu!

:fdrink :fdrink :fdrink
Pozdrowienia.

Reply
venatici

Hej,

Na samym początku chciałem podziękować klz03 za jego rady i pomoc! :sdrink :sdrink

dzięki za wpis ultrac i również powodzenia :sdrink :sdrink

Doszedłem do wniosku, że nie będę wrzucał już tutaj jakiś podsumowań (z resztą od jakiegoś czasu już ich nie wrzucam), nie będę też rozpisywał planów na blogu, wystarczy, że mam je rozpisane na kartce przed sobą!

Co do planów, ostatnio zrewidowałem kolejność artykułów w jakiej chcę je przerobić i ustaliłem punkt, w którym chcę przenieść się na gry SH. Najpóźniej na początku października powinienem już grywać SH _thumbsup: _thumbsup:

Przez ostatnie kilka dni zastanawiałem się nad snem, czy ja tak na prawdę muszę spać tyle ile śpię? Bo coś mi tu nie pasuje. Jakieś kilka miesięcy temu spałem po 7-8 godz/dobę i było ok. Ostatnimi czasy, gdy mam wolne to staram się spać tak długo, aż się "wyśpię" i gdy potem spojrzę na zegarek okazuje się, że spałem po 12h. 12h, przeraża mnie to, to jest połowa doby, jakie marnotrawstwo czasu!
Poczytałem trochę o śnie i jego fazach, jeden cykl trwa podobno 1,5h, a 4 cykle są jak najbardziej wystarczające. Dzisiaj np spałem 4 cykle, jeżeli potem będę zmęczony (teraz czuję się świetnie, wstałem o 4 i analizowałem rozdania _biggrin: _biggrin: ) to zrobię sobie drzemkę 1,5h (1 cykl), w sumie to będzie 7,5h na dobe, czyli całkiem przyzwoity wynik w porównaniu do 12h :)

Pozdrawiam i powodzenia!

Reply
venatici

Poker Stars, $0.25/$0.50 Limit Hold'em Cash, 9 Players
Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

Preflop: Hero is MP2 with 6 6
3 folds, Hero raises, MP3 3-bets, CO folds, BTN caps, SB calls, BB calls, Hero calls, MP3 calls

Flop: (20 SB) 6 T 2 (5 players)
SB bets, BB calls, Hero raises, MP3 folds, BTN 3-bets, SB calls, BB calls, Hero caps, BTN calls, SB calls, BB calls

Turn: (18 BB) T (4 players)
SB bets, BB folds, Hero raises, BTN calls, SB calls

River: (24 BB) 7 (3 players)
SB bets, Hero raises, BTN folds, SB calls

Results: 28 BB pot (0.3 BB rake)
Final Board: 6 T 2 T 7
Hero showed 6 6 and won 27.7 BB (19.7 BB net)
BTN mucked and lost (-6 BB net)
SB mucked K K and lost (-8 BB net)

Juz nie pamiętam kiedy tak dużą pulę wygrałem :)

Reply

Doszedłem do wniosku, że nie będę wrzucał już tutaj jakiś podsumowań (z resztą od jakiegoś czasu już ich nie wrzucam), nie będę też rozpisywał planów na blogu, wystarczy, że mam je rozpisane na kartce przed sobą!

Smutne, że doszedłeś do takiego wniosku, bo w ten sposób wykluczasz nas w obserwowaniu Twojego rozwoju. Owszem, będziemy mogli widzieć zmiany, ale nie będziemy mogli ocenić, czy idą one we właściwym kierunku. Szkoda. Ale skoro taka Twoja wola, to pozostaje nam ja uszanować.

Reply
venatici

Siemano!

Czytając blogi od czasu do czasu natknę się na bardzo wartościowe wpisy! Linki do tych wpisów wrzucam sobie do pliku i zapisuję, ale tak sobie pomyślałem, że może ktoś jeszcze z tego skorzysta i wrzucę je też tutaj :)
(dam tez link w pierwszym wpisie mojego bloga, do tego wpisu, żeby kiedyś ktoś nie musiał specjalnie szukać :) )

Autor: dohpaZ
Krótki opis: Notatki z The Poker Mindset

Spoiler

Tilt, cz 1
Tilt, cz 2
Tilt, cz 3

Poker Mindset, cz 1
Poker Mindset, cz 2
Poker Mindset, cz 3
Poker Mindset, cz 4
Poker Mindset, cz 5
Poker Mindset, cz 6
Poker Mindset, cz 7
Poker Mindset, cz 8
Poker Mindset, cz 9
Poker Mindset, cz 10
Poker Mindset, cz 11
Poker Mindset, cz 12
Poker Mindset, cz 13
Poker Mindset, cz 14

Bad Beats

Downswings, cz 1
Downswings, cz 2
Downswings, cz 3
Downswings, cz 4
Downswings, cz 5
Downswings, cz 6
Downswings, cz 7

BRM, cz 1
BRM, cz 2
BRM, cz 3
BRM, cz 4
BRM, cz 5
BRM, cz 6

Myśli przeciwników, cz 1
Myśli przeciwników, cz 2
Myśli przeciwników, cz 3
Myśli przeciwników, cz 4
Myśli przeciwników, cz 5

Tematy uzupełniające, cz 1
Tematy uzupełniające, cz 2
Tematy uzupełniające, cz 3

Życie z pokerem, cz 1
Życie z pokerem, cz 2
Życie z pokerem, cz 3
Życie z pokerem, cz 4
Życie z pokerem, cz 5

Autor: Różni autorzy
Krótki opis: ciekawe posty z bloga chudyand1. Jeżeli jednak chcesz wyciągnąć max value z tego bloga, to go przeczytaj od deski do deski _thumbsup:

Spoiler

Bardzo często po wpisie następuje dyskusja i dalsze wpisy teoretyczne.

Open raise preflop
Equity na sprawdzenie z SB
Statystyki
Practical Exploitation
BvB - eksploatacja, czy GTO?
Checking back the flop - cześć 1
Checking back the flop - część 2
Checking back the flop - część 3
Ranking pre-flop play in limit Hold'em
BvB in Limit Hold'em
Adaptations for the 2/3rds of the SB
Statystyki w LHE

Autor: chudyand1
Krótki opis: Tabelki outów w różnych sytuacjach.

Spoiler

Krótki opis: Ciekawe posty z bloga klz03

Spoiler

grabarz666 - o wypłatach

Autor: Pazurrr
Krótki opis: Ciekawe wpisy na forum oceny rozdań

Spoiler

Kombinatoryka
Equity dla raise na turn
Blind WAR
Gra na river OOP

Autor: lechrumski
Krótki opis: Posty z działu mindset

Spoiler

Podsumowanie treningu "rozwiązywanie konfliktów wewnętrznych
Nauka z filmików pokerowych
Podział filmików mindsetowych
Profesjonalizm w pokerze - podsumowanie treningu
Temat - Jestem perfekcjonistą
Modelowanie Phil Ivey - opracowanie
Temat - Prządkując swój mindset
Ćwiczenie na pozbywanie się emocji

Autor: AceBestini
Krótki opis: Spis podcastów

Spoiler

Spis podcastów

Autor: AutystycznyAndrzej
Krótki opis: Ciekawe posty z bloga

Spoiler

Analiza rozdania

Krótki opis: Posty z 2+2 dotyczace analizy rozdań

Spoiler

Session Review and note taking
Systemating training drills

Reply
venatici

Krótki opis: Linki do ciekawych analiz z forum oceny rozdań (NL)

Spoiler

AA nl2 - Dyskusja kiedy można callować 4bet z monsterem pre będąc OOP

Autor: Ja
Krótki opis: Linki rozdań z forum, które analizowałem i zostawiłem jakiś swój komentarz (NL)

Reply
venatici

Ten i poprzedni wpis są na wypadek jakby mi się znaczki skończyły w poście z linkami, żeby się za bardzo nie rozbiegły po blogu :P

W przyszłości wrzucę więcej linków, bo teraz mi się nie chce i chcę iść się pouczyć strategii xD

Reply

To ja tyle kiedyś na temat mindsetu napisałem ? :f_eek:

Fajnie to pogrupowałeś _thumbsup:

Reply
ultrac

Czytając blogi od czasu do czasu natknę się na bardzo wartościowe wpisy! Linki do tych wpisów wrzucam sobie do pliku i zapisuję, ale tak sobie pomyślałem, że może ktoś jeszcze z tego skorzysta i wrzucę je też tutaj

Wrzucaj, wrzucaj. :sdrink Ułatwi naukę _cool:
Możesz linki do artów chudego wrzucić, jak ich jeszcze nie widziałeś.

(dam tez link w pierwszym wpisie mojego bloga, do tego wpisu, żeby kiedyś ktoś nie musiał specjalnie szukać )

Myślisz że po co numeruję wpisy? _cool:
U Ziemni0ka chyba taki spis treści widziałem i wydał mi się dobrym rozwiązaniem. Na razie mam mało wpisów, ale z czasem jak kilka stron będzie to taki spis treści to konieczność.

To ja tyle kiedyś na temat mindsetu napisałem ? fish eek

Wczoraj skopiowałem sobie wszystkie wpisy z Mindsetu do pliku tekstowego _smile:
Jeśli żadnego nie przegapiłem to jest to 185kb tekstu. Jak mówi
kalkulator jednostek danych -> napisałeś 1.0524, 100 stronicowej książki.

W niektórych kręgach są modne tabliczki na drzwiach
prof. doc. inż.hab. Zdzichu Iksiński.
Ty jesteś już właściwie pisarzem i możesz sobie powiesić tabliczkę
pis. Dohpa Z.

Reply