Przejdź do forum
[Szkoła Kadetów] - ...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Szkoła Kadetów] - I tak przejdę Micro stawki

507 Posty
78 Użytkownicy
4 Reakcje
21.1 K Wyświetlenia
xbibol

Witam wszystkich,
Mam na imię Mariusz, lat - lepiej nie mówić, mam rodzinę, pracuję, w pokera gram ok 2 lat (nie mylić z wygrywam...) głównie NL5 SH (choć był moment, że nawet NL25 próbowałem... z marnym skutkiem), lecz najlepsze wyniki (przynajmniej wg HM) miałem na NL10. Do tej pory w bazie mam zapisane 280k rąk. Tyle o mnie.

Uploaded with ImageShack.us

Mam zamiar - wróć - przejdę mikro stawki, jeszcze tylko nie wiem kiedy, ale plan jest taki, że zamierzam przez 90 dni (co najmniej) regularnie grać, analizować, uczyć się oraz prowadzić bloga. Z naciskiem na analizować i uczyć się.

Przez cały czas mojej dotychczasowej przygody z pokerem zdążyłem poznać dwie strategie (SSS i BSS), z czego dużo więcej czasu poświęciłem na BSS i obecnie tą strategią gram. Doszedłem do poziomu "złoto”, więc tylko z takim materiałem się zapoznałem (co nie znaczy, że zrozumiałem). Oglądałem wiele filmów zarówno ze strategii jak i mindset, uczestniczyłem w kilkunastu treningach live (problem z treningami jest taki, że są w nieprzystępnych dla mnie godzinach). Niestety do tej pory chyba wszystkie te materiały (lub większość) nieco opacznie interpretowałem.

I pewnie dalej tkwiłbym w tym samym miejscu i pewnie nawet nie zainteresowałbym się (a raczej na pewno nie zdecydowałbym się aplikować) szkołą kadetów, gdybym przypadkiem nie wpadł na link do produkcji jednego z trenerów Pokerstrategy: film "Champions Stand Up One More Time Than The Rest" - gorąco polecam - który mocno mnie zmotywował i wyzwolił nowe pokłady energii. Film ten zmienił moje spojrzenie na kilka rzeczy, zwłaszcza na sposób analizowania rozdań, a co za tym idzie także zmienił spojrzenie na rozdania podczas gry live. Oczywiście mnóstwo nauki jeszcze przede mną, ale - jak by to obrazowo powiedzieć - błądziłem we mgle na kolanach dopóki nie wstałem i mgła jakby mniej przeszkadza. Teraz zostało tylko nauczyć się poprawnie analizować grę z 'właściwą' orientacją na rezultaty.

Dla tego, bardzo liczę na "Szkołę Kadetów".

Plan jest taki:

1. Poprawić język angielski (5 dni w tygodniu 1h nauki + raz w tygodniu 2h z nauczycielem) - będzie potrzebny, żebym mógł lepiej rozumieć filmy innych trenerów niż nasi.
2. GRA - co najmniej 2h dziennie - głównie dla volume żeby było, co analizować.
3. ANALIZA - 1h po każdej sesji z wstawieniem, co najmniej dwóch rąk na forum.
4. NAUKA - 3-4 razy w tygodniu film z robieniem notatek, lub nauka strategii (po raz kolejny - aż do skutku).
5. BLOG - codzienne podsumowanie dnia!

Cały ten plan ma zmusić mnie do pracy, bo zauważyłem, że największym moim problemem jest lenistwo umysłowe - zbyt wiele rzeczy robię automatycznie, bez przemyślenia. Mocno wierzę, że dzięki prowadzeniu tego bloga będę czuł się zobowiązany do sumiennej pracy (bo inaczej, każdy zobaczy jak się opie....m), więc liczę na dużą motywację.

Więc, jeśli dotrzymam swoim postanowieniom to musi się udać.

Nawet, jeśli nie uda mi się dostać do "jednostki" (Szkoła Kadetów) to i tak plan będę realizował i możliwe, że zajmie mi to więcej czasu i popełnię więcej błędów, jednak jestem pewien, że to jest jedyna droga. AMEN

Proszę o doping.
Tak na poważnie, jak ktoś zechce czasem zajrzeć na mojego bloga i napisać coś wartościowego, to serdecznie zapraszam.

Odpowiedz
Cytat
506 odpowiedzi
meffiulol

Będę zaglądał , także powodzenia ;)

Odpowiedz
Cytat
xbibol

Jak słowo się rzekło, jest pierwszy dzień zaliczony.

Nie wszystko dokładnie wyszło jak chciałem, bo udało się pograć tylko 1,5h.
Muszę popracować na organizacją czasu, bo obowiązki rodzinne są nieprzewidywalne.
Wynik + 80BB; win rate (BB/100) = 11,85; rąk 670 - więc źle nie poszło.

Tu jakieś ręce do oceny:

Pierwsza

Druga

I to na tyle dziś, jest już bardzo późno a jutro trzeba wstać o 5:30.
Jak ogarnę trochę zarządzanie czasem i przyzwyczaję się do takiej pracy może jakoś to lepiej pójdzie.
Tym czasem Dobranoc i Powodzenia.

Odpowiedz
Cytat
xbibol

Pięknie już było,

teraz zaczyna się pod górkę.

Jeśli chodzi o mój plan, to realizuję go prawie idealnie. Angielski - był, filmik - był: HandReading, sesja na stołach - zaliczona (i nic więcej o niej nie można powiedzieć), no i oczywiście dziennik - jest.

Jedno z rozdań do oceny
Druga ręka - z małym opóźnieniem, ale jest

Podsumowując:
Dzisiejszy wynik to ok -200BB - jeszcze się nie zniechęcam, bo dobrze wiem, że ten wynik to moja wina, zwłaszcza dwóch rozdań.

Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:

Graj rękę

$0.02/$0.05 No-Limit Hold'em (6 handed)

Known players:
[tg]MP3$4.23:///////;CO (Hero)$5.68:///////;BU$8.22:///////;SB$5.12:///////;BB$6.17:///////;MP2$2.07:///////;[/tg]

Preflop: Hero is CO with A:c, 7:c.
2 folds, Hero raises to $0.15, BU calls $0.15, SB calls $0.13, BB folds.

Flop: ($0.5) 8:c, 9:c, 5:d (3 players)
SB bets $0.40, Hero calls $0.40, BU folds.

Turn: ($1.3) 3:d (2 players)
SB bets $1.00, Hero raises to $2.50, SB raises to $4.57, Hero calls $2.07.

River: ($10.44) K:s (2 players)

Final Pot: $10.44.
Results follow:

SB shows three of a kind, eights(8:h 8:d).
Hero shows high card ace(A:c 7:c).

SB wins with three of a kind, eights(8:h 8:d).

To się nazywa fantazja!

Drugiego nie będę wklejał bo równie głupie.

Ten pierwszy tydzień, myślę że będzie dla mnie bardziej organizacyjny, ponieważ jest to mój pierwszy blog ( w ogóle i gdziekolwiek) - tak więc proszę o wyrozumiałość (jeśli w ogóle ktoś to czyta :facepalm: ).
Lecz jak trochę ogarnę te nowe obowiązki to mam nadzieję, że uda mi się więcej pisać w tym miejscu o strategi i innych sprawach związanych bezpośrednio z pokerem.

Tym czasem dobranoc.

Odpowiedz
Cytat
xbibol

Na razie jeszcze jest zapał i chęć do pracy.

Realizacja planu 100%. Tylko czy będą z tego efekty ?(

Dzień przy stolikach podobnie jak wczoraj na minus, ale nie zrażam się bo w tym momencie nie o kasę mi chodzi. Co więcej zaczyna mi się podobać dogłębne analizowanie rozdań.
W prawdzie idzie mi to jeszcze jak przysłowiowa krew z nosa, ale na razie mnie to cieszy, oby wyniki przyszły bo boję się, że mogę się zniechęcić i tiltować. Nie żebym oczekiwał wyników po dwóch tygodniach, a co dopiero po trzech dniach, ale mała nagroda/zachęta by się przydała.

Ręka jaka poszła do oceny

I druga

Jeśli miałbym napisać coś o pozytywach, to opanowałem już wstawianie rozdań, zwłaszcza spoiler, cytat i jeszcze kilka innych rzeczy ułatwiających życie.
Prawdę powiedziawszy nie mogłem nigdzie na forum znaleźć prostej instrukcji używania narzędzi w edytorze. Dobrze, że kiedyś bawiłem się trochę w programowanie i coś z tworzeniem stron www więc sobie poradziłem, ale nie mogę powiedzieć żeby obsługa edytora była intuicyjna.
W każdym bądź razie poradziłem sobie co uznaję za sukces, który pozwoli mi sprawniej i szybciej(nie będę tracił tyle czasu) wypełniać nałożone sobie obowiązki. A czym mniej problemów tym robota przyjemniejsza.

W sprawie edukacji pokerowej: obejrzałem po raz kolejny produkcję trenera Robmaf: Jak ćwiczyć HandReading - chyba zaczyna to do mnie przemawiać.
Zrobiłem już dzisiaj próbę podczas dzisiejszej analizy i ... dużo pracy przede mną. Mam zamiar w tym tygodniu oglądnąć całą serię kilka razy i porobić sobie notatki, może uda mi się z tych notatek nakreślić jakiś schemat postępowania podczas analizy, coś w rodzaju scenariusza. Zobaczę, oglądnę zrobię notatki i zastanowię się czy takie coś ma sens.

Tyle na dzisiaj, dobranoc.

Odpowiedz
Cytat
xbibol

Co tu dużo pisać,

sesja przy stolikach wciąż na minus (ok. 200BB).

I chociaż to głównie zasługa kilku badbeatów/coolerów czy jak tam to zwał, to muszę się również przyznać, że miałem też kilka bardzo słabych zagrań.
Np.:
1. po izolacji limpera i spadnięciu fatalnego flopa (niski monoboard) niepotrzeby cbet flop i turn, ok. - 40BB
2. po min stealu (2BB) call dawn min betów z mojej strony z A8s (trafiając TP - natomiast przeciwnik miał dwie pary AJ już na flopie) i niepotrzebny raise na River z gorszymi dwoma parami, ok. - 60BB
3. próba stealu z SB vs fish, ok . - 20BB

I takich rozdań było kilka, więc nawet moje dobra rozdania nie zniwelowały strat.
Głównym problemem w tym momencie jest zbyt częste próby blefu na złych boardach. Muszę postarać się ograniczyć takie zagrania dopóki nie nauczę się lepiej rozróżniać boardów.
A kiedy karta idzie przeciwnikom, zwłaszcza tym słabym to zaczynam się lekko irytować - będę musiał też nad tym popracować, ale to w przyszłym tygodniu, ponieważ w tym postanowiłem poduczyć się z umiejętności hand reading.

Poniżej jedyna dziś ręka jaką wstawiłem do oceny ale nie było z czego wybrać, bo albo cooler albo ewidentnie źle rozegrana ręka. Za to trochę się rozpisałem i liczę, że może coś więcej wyniosę z tej oceny.

Jedyna dzisiaj

Na dziś to tyle, dobranoc i powodzenia przy stolikach.

Odpowiedz
Cytat
xbibol

Hurra!!!

Jest poprawa - dzisiaj tylko -50BB :D

Można powiedzieć progres.
Dzisiaj udało mi się pograć trochę więcej a to jeszcze nie koniec (mam nadzieję), więc może uda się odrobić ten minusik, ale jak nie to nie.

Realizacja założonego planu... hm? Oczywiście 100% :P
Oczywiście realizacja w sensie nauki itd., bo wyniki na razie poniżej oczekiwań. Oczywiście mocno wierzę, że w końcu przyniesie to oczekiwane skutki. Mam tylko nadzieję, że mój bankroll to wytrzyma i odbicie w górę przyjdzie zanim skończy się kasa :facepalm:

Dzisiaj udało mi się wstawić do oceny aż trzy ręce.

Pierwsza
Druga
Trzecia

Muszę jeszcze zastanowić się nad formułą tego bloga, bo coś bym zmienił, jest trochę bezbarwny i monotonny, ale jeszcze nie za bardzo mam pomysł co zmienić, żeby było ciekawiej. Przemyślę to przez weekend.

Tymczasem dobranoc i powodzenia przy stolikach.

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez xbibol
tak więc proszę o wyrozumiałość (jeśli w ogóle ktoś to czyta :facepalm: )

Ja zacząłem:) Trzymam kciuki i zycze powodzenia. Co do obowiazków rodzinnych to mnie nie strasz nawet bo we wrzesniu zostane ojcem...

Napisane przez xbibol
Muszę jeszcze zastanowić się nad formułą tego bloga, bo coś bym zmienił, jest trochę bezbarwny i monotonny, ale jeszcze nie za bardzo mam pomysł co zmienić, żeby było ciekawiej. Przemyślę to przez weekend.

jak to co? cycki wstawic:D

Odpowiedz
Cytat
Endurx

Jak kolega wyżej zauważył cycki to podstawa a co do samej gry to chyba jeszcze długa droga przed tobą, przypomnę to co każdy powtarza jak mantrę ale może gdzieś ci umknęło graj ABC ale nie bezmyślne ABC, co do widocznego rozdania to chyba sam rozumiesz że nie masz na tym turnie fold equity a samo rozdanie to trochę wystawianie się na publiczny lincz który nigdy się nie dokona, lepiej wstawiać ręce przy których nie wiesz co poszło nie tak i nie masz pomysłu jak zagrać poprawnie, pozdro.

Odpowiedz
Cytat
xbibol

Witam wszystkich czytających mimo braku 'cycków'.

Co do gry to wierzcie mi naprawdę staram się grać solidnie, choć staram się grać pod przeciwników, tzn. inaczej gram na słabych a inaczej na solidnych i nitów. O ile dużo staram się kraść blindy na dobry i nitów to już na słabych graczy bardzo mało kradnę. Tak samo zakres z jakim otwieram różni się w zależności od przeciwnika i pozycji.
Tak więc może faktycznie nie gram prostego ABC, ponieważ chcę się rozwijać a nie przejść stawki. Dla tego zamiast grać ABC staram się jak najwięcej grać, chcę rozgrywać jak najwięcej rąk. Oczywiście zdarzają się również słabe rozdania, ale właśnie dla tego gram na NL5, bo tu nauka i błędy mniej kosztują. Poza tym największy problem mam z fishami, a nie mogę odkładać nauki jak postępować z takimi przeciwnikami na wyższe stawki. Jesli mam grać na wyższych stawkach to muszę umieć sobie poradzić z graczami wszystkich rodzajów już na NL5.
Są oczywiście wady takiej gry. Po pierwsze jak człowiek gra trochę luźniej preflop to tzw. fishe to zauważają i grają jeszcze luźniej więc czasami jak się ma monstery PF można dostać badbeata i przegrać z J2o. Ale właśnie taka gra mi odpowiada. Nie schematyczne o mało co automatyczne granie, a urozmaicona i przemyślana gra preflop i postflop. Inną wadą jest to, że zdarza mi się czasem spazować, ale to jest problem mojego mind setingu, nad którym z pewnością muszę popracować. Poza tym mam jeszcze problem z grą postflop, bo czasami c-bet'uję na board'ach gdzie absolutnie nie należy tego robić, a czasami nie c-bet'uję kiedy powinienem.
Tak po krótce można opisać moją grę. I nie bez powodu gram NL5 a nie NL50.
Natomiast jeśli chodzi o to rozdanie to wstawiłem je tutaj a nie do oceny bo jak po sesji oglądnąłem je sobie to po prostu chciało mi się śmiać.
Moją grę być może lepiej oddawać będą ręce, które wstawiam do oceny, choć oczywiście są to wybrane pojedyncze rozdania i nie wynika z nich jak gram tylko z jakimi rozdaniami mam problem. Ale zawsze jest to bliższe rzeczywistości niż to rozdanie pokazane na blogu. Inną sprawą jest, że blog ma być swego rodzaju dziennikiem a nie forum oceny rąk.

Natomiast jeśli chodzi o obowiązki rodzinne to... co tu dużo mówić. Powiem ci jak to wygląda u mnie.
Mam żonę, która pracuje średni po 10 godzin dziennie, więc większość obowiązków domowych spada na mnie (sprzątanie, gotowanie, odrabianie lekcji z dzieckiem, itp.). Oczywiście nie wygląda to tak, że ja robię wszystko, ale jak żona przychodzi o 19:00 lub później to oczywiście ja muszę to robić (choć nie zawsze tak dokładnie jak ona ;) ).
Córka ma 10 lat i trenuje tenis ziemny. W dodatku jest strasznie uparta (jak Ja) więc walka jest codziennością.
Podsumowując wstaję 0 5:30 a wolny czas na grę, analizę i bloga mam mniej więcej od 21:00 do 1:00.
Natomiast wszystko zależy od nastawienia i perfekcyjnego rozplanowania dnia.
Ale nie przejmuj się, nie jest tak źle (jak się przyzwyczaisz). Poza tym dziecko to wspaniała sprawa, daje tyle radości (czasami...), że ta codzienna męczarnia zostaje spłacona. W dodatku na początku więcej dzieckiem zajmować się będzie twoja żona, ty będziesz musiał za to zajmować się swoją żoną :D
Dopóki dziecko nie zacznie chodzić sprawa jest prosta, potem nic innego nie będziesz robił tylko gonił na nim żeby sobie krzywdy nie zrobiło. Następny etap problemów to nastolatek. I choć moja córka ma dopiero 10 lat to ten etap w moim przypadku zaczął się teraz - tzn. bunt.
Więcej nie wiem, bo tyle mam doświadczeń.
ale wierzę, że dasz radę. Grunt to odpowiedni dystans i luz do wszystkiego, bo jak za bardzo sobie przybierzesz do głowy, to nic nie pomoże.
Nie gratuluję jeszcze, zrobię to we wrześniu. Pisz czasami co słychać, a przede wszystkim napisz jak się urodzi maluch i się pochwal.

Teraz przejdę do mojej walki z limitami.
Ręce, które poszły do oceny.

Pierwsza

Druga

No dobrze, na początku trochę rozpisałem się odpowiadając na wasze uwagi i cieszę się, że jednak ktoś czyta. Teraz mam jeszcze większą motywację do solidnej pracy.
A propos pracy, spodobał mi się tytuł jednego bloga, który również aplikuje do szkoły kadetów: "Go Hard Or Go Home", świetne!

No dobrze to podsumujmy dzień.
Niestety dziś znowu popłynąłem ok 200BB :facepalm:
Właściwie dzień zaczął się całkiem dobrze, 3 sesje i było + 80BB, ale na koniec ostatniej sesji (na koniec bo później przestałem grać) przegrałem w ciągu chyba 5min 200BB.
Nauka idzie, tylko zastosowanie w praktyce jeszcze szwankuje. No i oczywiście badbeat - jakoś trzeba sobie nieudolność tłumaczyć :P
Jeszcze analizuję rozdania i zastanawiam się jaka jest przyczyna tego stanu.

Oczywiście nie odpuszczam ani na chwilę i realizacja planu jest z najwyższą możliwą starannością. To dopiero 6 dzień prowadzenia bloga i nie spodziewam się aby w tym czasie nastąpił jakiś znaczny zwrot akcji.

Jeszcze tak dla pamięci, jak bym ja lub ktoś inny potrzebował pomocy jak spersonalizować sobie pop-upy w HM2 zamieszczam link do filmu.
Użyteczne pop-upy dla zaawansowanych

Na dziś to tyle, powodzenia.

Odpowiedz
Cytat
xbibol

Tydzień minął.

Do końca zakładanego okresu 90 dni pozostało 83.
Mam nadzieję, że mój bankroll to wytrzyma :P

Dzisiejszy dzień nieco lepiej -20BB.
Najgorsze jest to, że grając naprawdę tight dostaję mnóstwo badbeatów, oczywiście sama kaska to nie problem, lecz dosyć frustrujące jest, jak pomimo bardzo jak dla mnie ostrożnej gry przegrywam z A9o na river samemu mając AKs. No oczywiście to się zdarza i pojedynczy przypadek to nic strasznego, ale dzisiaj strasznie karta żarła fishom.

Kilka rozdań:

Pierwsze
Drugie

Tak czy inaczej nic się nie zmienia - walczę dalej, JA do cholery przejdę te stawki!!!!!!

W trakcie dnia gdzie zagrałem 5 sesji i trochę się uczyłem, nasunął mi się pewien pomysł. Otóż oglądając film: "Arcyciekawe session review dla początkujących 5" uświadomiłem sobie, że niektóre informacje przyjmuję za pewnik bez zastanowienia. Tak samo jak podczas gry. Musze się przyzwyczaić do myślenia w trakcie gry a nie podczas analizy po sesji.
Przykładowo na filmie trener w pewnym momencie mówi, że dana ręka jest wystarczająco dobra do stealu z BU, lub że gracz ma wysokie WTSD. No i właśnie to jest problem, ponieważ słucham takich rzeczy i akceptuję je, ale niczego te informacje mnie nie uczą. Bo co to znaczy, że jakaś ręka jest wystarczająco dobra do jakiegoś zagrania? Albo Ile to jest dużo jeśli chodzi o statystykę WTSD?
Być może, dla was jest to oczywiste, lecz ja złapałem się na właśnie takim bezwiednym i bezmyślnym uczeniem się.

Dla tego celem edukacyjnym na przyszły tydzień jest dowiedzieć się:
1. jak ocenić czy dana ręka jest dobra czy nie do określonego zagrania.
2. co tak na prawdę kryje się za statystyką WTSD i jak na jej podstawie podejmować decyzje podczas gry

mając na uwadze powyższy fakt postanowiłem również notować sobie pytania, które nasuwają mi się podczas gry lub oglądania filmów, tudzież uczeniu się strategii z artykułów.

Na dziś to tyle, dobranoc.

PS. Cycków nie będzie ;( - żona mi zabroniła :D

Odpowiedz
Cytat
koniqs

fajny blog, cieszę się że razem jesteśmy w szkole kadetów mamy motywację do pracy nad sobą :)

Odpowiedz
Cytat
xbibol

Witam,

dzisiaj dzień 8 i jednocześnie 1 (szkoła kadetów).

Strasznie się cieszę, że mi się udało.

Na początek chciałbym wszystkim kadetom życzyć powodzenia i skutecznej edukacji.

Tak, ja też się dostałem, szeregowiec xbibol melduje się!

I od razu ostrzegam chłopaki, bardzo będę się starał wygrać główną nagrodę, więc lekko nie będzie.
Ale w razie problemów, jak będziecie potrzebowali pomocy, to oczywiście walcie jak w dym. W ramach moich czasowo ograniczonych możliwości pomogę jak tylko będę potrafił najlepiej.

koniqs - czytałem również twojego bloga... Co tu dużo mówić, bardzo interesujący. Ja niestety nie mam na tyle wolnego czasu żeby prowadzić jeszcze jakiś poboczny temat na blogu, więc skupiam się przede wszystkim na pokerze.

Jeśli chodzi o motywację, to masz rację. W końcu jest nas tylko 10 sztuk. Jestem pewien, że każdy wyciśnie z siebie ile tylko się da. A teraz jak pozostali, którzy nie dostali się do szkoły obserwują nas z boku (pozdrawiam i życzę powodzenia na stołach), to tym bardziej nie możemy skrewić.

No nic, zaczynamy (po raz drugi).

Więc na początek wykres z dzisiejszego dnia:

Będę co kilka dni wklejał wykres aby zobrazować postępy.

Dzisiaj muszę przyznać, że poszło mi wyjątkowo dobrze. Chyba wyczuwałem co się wydarzy (szkoła kadetów) i grałem wydaje mi się bardzo dobrze.

Odnosząc się do mojego pierwszego wpisu, to nie zamierza wiele zmieniać.
Oczywiście muszę zmienić liczbę rąk jaką wystawiam do oceny - wymóg trenera, oraz sposób nauki - również został narzucony, ale poza tym będę się starał realizować pozostałe założenia.

Poniżej ręce do oceny:

1.
2.
3.
4.
5.

Co do nauki: tematy pierwszej lekcji przerobione, są notatki, ale cały tydzień będę je jeszcze studiował i starał się je stosować podczas gry i analizy.

Teraz zadanie domowe - analiza rozdania ze złym otwarciem:

Przeciwnik:

Spoiler

Graj rękę

$0.02/$0.05 No-Limit Hold'em (5 handed)

Known players:
[tg]BU (Hero)$5.51:///////;SB$7.90:///////;BB$6.72:///////;MP3$2.60:///////;CO$3.13:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BU with 6:h, A:h.
MP3 calls $0.05, CO folds, Hero raises to $0.25, 2 folds, MP3 raises to $0.45, Hero calls $0.20.

Flop: ($0.97) J:h, 3:s, 5:d (2 players)
MP3 bets $0.45, Hero folds, MP3 gets uncalled bet back.

Final Pot: $0.97.

Krótko:
Przy grze vs limper należy odpowiedzieć sobie napytania:
1 - czy moja ręka jest silniejsza od zakresu limpera?
2 - czy limper często pasuje do podbicia?
3 - czy często będę grał z limperem 1na1?
4 - czy efektywny stack wystarcza na grę postflop?

1. Przeciwnik z EP ma VPIP 20% a na taki zakres moja ręka jest z tyłu, więc pierwszy punkt nie spełniony - FOLD
2. mało informacji
3. w tym przypadku tak, bo blidny to solidni gracze i częściej dostanę 3-bet niż call
4. i tu mam problem bo nie wiem!!! Jak ocenić czy wielkość stacka jest wystarczająca?

Tak, czy inaczej powinien być FOLD preflop.

Na dziś to już wszystko. Muszę zastanowić się jak zorganizować sobie naukę i analizę, bo strasznie dużo czasu mi to zajmuje i mam mało czasu na grę. A nie ma gry nie ma co analizować.
Ale nic to jakoś dam radę.

Jeszcze raz powodzenia i dobranoc.

Odpowiedz
Cytat
xbibol

Witam w kolejnym dniu nauki i walki.

Na początek, podsumuję dzień na stolikach.
Jeszcze chyba nigdy nie miałem tak płaskiego wykresu po grze. Dzisiaj zaliczyłem minus (ok. 100BB), ale tak spokojnej i przemyślanej gry to jeszcze u siebie chyba nie widziałem. Minus wynikł głównie - takie mam wrażenie - ze zmiany mojej gry, bo zacząłem otwierać preflop zgodnie z ORC i na samym początku miałem trochę problemów, żeby się przyzwyczaić. Potem było już tylko lepiej.
Najciekawsze jest to, że pomimo takiej gry moje statystyki wcale nie były jakieś znacząco inne niż wcześniej, a wydawało mi się, że będzie to SUPER ROCK.

Nauka przebiega spokojnie, to znaczy nie obijam się. Tylko, dzisiaj jest taki prawdziwy pierwszy dzień szkolenia. Bo wczoraj wyniki były późno i zanim to wszystko ogarnąłem, zanim do mnie doszło co się stało to była już noc.
Wczorajszy dzień po wynikach był w moim wykonaniu trochę chaotyczny. Ponieważ nie wiedziałem za co się zabrać najpierw i skończyło się tak, że przeczytałem wszystkie zalecone artykuły, oglądnąłem jeden film i jeszcze męczyłem bloga. Teraz jest dużo więcej pracy nad teorią i analizą rozdań i muszę to spokojnie poukładać.
Planuję jeszcze raz przeczytać wszystkie artykuły po kolei i porobić notatki. Tak wiem tematy są proste, jednak ja czytałem już te opracowania wcześniej, a mimo to podczas wczorajszego czytania nasunęły mi się nowe pytania. Tak to jest, że mając więcej wiedzy i doświadczenia ma się inne spojrzenie na pewne sprawy i człowiek zaczyna koncentrować się na innych aspektach, oraz ma się inne oczekiwania.

Ale nic to. Jedziemy.
Ręce wystawione dziś do oceny:

1.
2.
3.
4.
5.

Teraz codzienne zadanie domowe - czyli rozdanie źle rozpoczęte:

Graj rękę

Known players:
[tg]MP3$5.13:///////;CO$4.64:///////;BU$5.05:///////;SB$3.97:///////;BB (Hero)$5.37:///////;MP2$5.35:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BB with K:s, 8:h.
3 folds, BU raises to $0.11, SB folds, Hero calls $0.06.

Flop: ($0.24) 8:d, J:s, 3:d (2 players)
Hero checks, BU bets $0.16, Hero calls $0.16.

Turn: ($0.56) 6:h (2 players)
Hero checks, BU bets $0.38, Hero calls $0.38.

River: ($1.32) T:h (2 players)
Hero checks, BU checks.

Final Pot: $1.32.
Results follow:

Spoiler

BU shows a pair of jacks(J:c Q:d).
Hero shows a pair of eights(K:s 8:h).

BU wins with a pair of jacks(J:c Q:d).

Po mimo dobrych odsów na call to wydaje mi się, że nie powinno mnie być w tym rozdaniu. Ponieważ K8o to nie jest raczej ręka, która postflop łapie jakieś dodatkowe equity. Ciężką z nią o strita a tym bardziej o flush, sam K też ma słabego kickera. I trafiając 8 lu K nie będę wiedział co dalej z tym zrobić.
Nie jestem pewien, ale gdyby przeciwnik miał duży steal to lepszą opcją było by zagrać 3-bet.
Villain w tym rozdaniu miał staty po 81 Hands: 17/16; steal 16; fold to 3b 100%. Ale próbka mała.

Kolejne rozdanie:

Graj rękę

Known players:
[tg]MP2$1.15:///////;MP3$4.75:///////;CO$4.93:///////;BU$5.12:///////;SB$2.56:///////;BB (Hero)$5.23:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BB with K:d, 5:c.
MP2 calls $0.05, 3 folds, SB raises to $0.10, Hero calls $0.05, MP2 calls $0.05.

Flop: ($0.3) T:s, J:s, 2:h (3 players)
SB checks, Hero checks, MP2 checks.

Turn: ($0.3) Q:s (3 players)
SB bets $0.10, Hero calls $0.10, MP2 calls $0.10.

River: ($0.6) 5:s (3 players)
SB checks, Hero checks, MP2 bets $0.20, SB calls $0.20, Hero folds.

Final Pot: $1.
Results follow:

Spoiler

MP2 shows a pair of queens(Q:d 8:h).
SB shows two pairs, jacks and tens(J:c T:d).

SB wins with two pairs, jacks and tens(J:c T:d).

Podobna sytuacja jak wcześniej. Dostaję dobre odsy na call, ale z ręką typu K5o zawsze będę miał kłopoty postflop. Call byłby lepszy gdybym miał te karty suited.

To tyle na dziś. Może uda mi się pójść spać wcześniej niż o 1:00 :facepalm:
Na najbliższe dni planuję opanować teorię i wypełnić zadania domowe.

Życzę wszystkim powodzenia na riverach i do jutra.

Odpowiedz
Cytat
kNoq001

heja :)

odnosnie A6s, owszem on ma vpip dosyc w normie ale co wazne ma bardzo bardzo niskie pfr a to oznacza, ze w jego rangu limpowania beda uklady takie jak AJ AQ, TT-JJ i wszystko w dol tak wiec jego range limpowania jest bardzo mocny, oczywiscie nie mamy wielkiej probki ale tak na razie sie ksztaltuje, JEDNAK to co przemawia za podbiciem to fakt, ze bedziemy miec inicjatywe i to, ze jestesmy z tylu patrzac na equity nie oznacza, ze nie bedziemy tego rozgrywac dochodowo postflop, tzn wyobraz sobie, ze on ma small pp czy Ax - co najczesciej zrobi z pp na boardach Txx+? c/f, co zrobi z Ax nie trafiajac nic? c/f w wiekszosci przypadkow - do czego to prowadzi? do foldequity ktore generujemy na jego range i z tego bedzie plynal nasz profit, dodatkowo reka nie jest tragiczna poniewaz mamy wciaz jedna overkarte na wszlekie pp czy tez prowadzimy to broadwac z Kx Qx itd dlatego tutaj open wydaje sie na prawde ok pomimo tight rangu przeciwnika :)

co do dwoch kolejny rozdan to sluszne stwierdziles, ze to sa foldy - pamietaj, ze oddsy moga byc mega ale jesli reka jest niegrywalna to bedziesz sobie stwarzal mase problemow postflop grajac takie uklady bez pozycji i inicjatywy
nawet jesli te karty bylyby suited to takze unikaj takich sprawdzen bo aby rozgrywac to dochodow postflop trzeba miec jakies info o grze przeciwnika lub czuc sie bardzo pewnie w takich spotach

powodzenia w dalszej pracy, bede zagladal :)

Odpowiedz
Cytat
xbibol

Witam ponownie.

Dzisiejszy wpis na moim blogu będzie dwuczęściowy.

W tej części postaram się rozwiązać pracę domową z części SPADE
W drugiej części tego bloga będzie standardowy dziennik z dzisiejszego dnia i postepów, oraz zadanie domowe z części CLUBS - czyli ręce ze złym otwarciem.
W kolejnych dniach będę prowadził bloga w ten właśnie sposób.

Co wpływa na decyzję o otwarciu danej ręki z danej pozycji?

Na decyzję o otwarciu danej ręki z danej pozycji mają wpływ:

1. - Jaka jest nasza pozycja przy stole?
- czym wcześniejsza pozycja tym węższym zakresem powinniśmy otwierać, oczywiście zakres będzie zależał także od innych czynników i w różnych sytuacjach wąski zakres otwarcia z danej pozycji może być różny,
np.: jeśli mamy na stole samych tight przeciwników to szerokość zakresu dla danej pozycji może być większa niż na stole gdzie mamy graczy loose

2. - Jaka jest siła naszej ręki?
- czym mocniejszy układ tym wcześniej można otwierać
- podobnie jak w punkcie 1 o sile układu będą decydować także inne czynniki, jak np.: typ przeciwników, akcja przed nami, itp.

3. - Czy i jaka akcja była przed nami?
-jeśli przeciwnik przed nami limpował, będzie można przebić jego zagranie w celu izolacji, ale pod warunkiem, że nasza ręka jest wystarczająco mocna na jego zakres limpowania
- słabsze układy będzie trzeba zrzucać nawet z późnych pozycji do limp lub podbicia przeciwników z wczesnych pozycji, z mocnymi przy spełnieniu pewnych dodatkowych warunków można zagrać przebicie, czyli 3-bet

4. - Przeciwnicy?
- jacy przeciwnicy siedzą za mną oraz na blindach?
- czym luźniejsi przeciwnicy tym węższym zakresem powinniśmy otwierać i odwrotnie, czym bardziej tight przeciwnicy tym szerszym zakresem można otwierać

5. Jaki mamy wizerunek przy stole?
- jeśli mamy tight wizerunek to czasem można otworzyć nieco szerszym zakresem i odwrotnie, jeśli mamy loose wizerunek to powinniśmy zawężać zakres otwierania

Przy wizerunku należy pamiętać, że na niskich stawkach, zwłaszcza przeciw słabym przeciwnikom ten punkt może nie mieć znaczenia!

Podsumowując:
Należy zauważyć, że wszystkie czynniki mające wpływ na decyzję czy otwierać daną rękę z danej pozycji czy nie, są ze sobą połączone i zależą od siebie nawzajem. Więc podczas podejmowania decyzji musimy pamiętać o nich wszystkich, bo inaczej możemy popełnić błąd, który będzie nas drogo kosztował.

W dalszej części opiszę jakimi zakresami otwieram na danych pozycjach.
Można w tym celu użyć tabelek ORC z działu strategii BSS: "Short handed: podstawy gry przed flopem"
Ja określając swoje zakresy opierałem się właśnie na tych tabelkach.

Przybliżone range jakim otwieram z danych pozycji:

EP:
- pocket pary - 66+
- broadways - KQo+, KJs+
- Asy - AJo+, ATs+

Pockety w przeciwieństwie do tabelek otwieram raczej od 66 wzwyż, ponieważ jeśli nie trafię na flopie seta to prawie wszystkie boardy są scary, a nawet jak trafię seta to istnieje spore ryzyko, że ktoś ma wyższego.

MP:
- pocket pary - 66+
- broadways - KJ+
- Asy - AT+

Zakres dla MP nie wiele różni się u mnie od zakresu z UTG ponieważ wciąż mam za sobą wielu przeciwników, którzy postflop będą mieli pozycję nade mną.

CO:
- pocket pary - 22+
- broadways - K9+
- Asy - A2s+, ATo+
- connectors - 9T+

Tutaj mój zakres nieco się rozluźnia, bo poza BU nikt więcej nie będzie miał pozycji nade mną, co pozwala mi mieć przewagę postflop. Jednak nie jest to już zupełnie luźny zakres rąk właśnie ze względu na pozycję button.
Dokładam na tej pozycji connectory.

BU:
- pocket pary - 22+
- broadways - K9+, QT+
- Asy - A2+
- connectors - 78+
- one gappers - 8T+

Na buttonie staram się grać szerzej więc taki zakres. Dochodzą tutaj już gappery.

SB:
- pocket pary - 22+
- broadways - JT+
- Asy - AT+

Ten zakres jest dla mnie najtrudniejszy od przedstawienia jako typowy/średni ponieważ jest on bardzo zależny od przeciwnika na BB.

Wyżej przedstawione zakresy rąk, które otwieram z danych pozycji są to zakresy dla tzw. średnich lub nieznanych stołów, a czasami jeszcze węższym zakresem gram jeśli dopiero się dosiadłem.
Oczywiście w zależności od przeciwników staram się dostosowywać zakresy otwarcia i moje akcje preflop.

To wszystko w tej części dzisiejszego bloga.
W drugiej części, jak pisałem wcześniej podsumuję dzień.

W kolejnych dniach będę wypełniał następne części zadania domowego.

Tymczasem, nie odpuszczajcie i do usłyszenia (??? chyba tak się pisze???)

Odpowiedz
Cytat
xbibol

Witam w drugiej części dzisiejszego wpisu.

Podsumowanie dnia na stołach:
- gra wydaje mi się poprawna, ale -100BB - głównie za sprawą przegranych QQ na AA. Gdyby nie to rozdanie wynik byłby dodatni.

Co raz lepiej sobie radzę, z nowymi zakresami, jeszcze tylko je przyswoję (kilka dni) żeby móc grać bez patrzenia w tabelki.

Musze się przyznać, że jeszcze nigdy nie miałem takich proporcji nauki i analizy rozdań do gry. W tym momencie jest to ok 3/1. Wcześniej też starałem się uczyć i czytać/oglądać, ale to było raczej 1/3.

Widzę postępy w mojej grze. Głównie polegają one na tym, że zaczynam bardziej świadomie grać i co raz częściej wybieram rozwiązania pod kątem oczekiwanych skutków/rezultatów. Zdarzają mi się jeszcze chwile dekoncentracji i nie zawsze jeszcze wiem jak postępować w niektórych sytuacjach, ale wierze że idzie to w dobrą stronę.

Dobrze, teraz ręce za złym otwarciem.

Przeciwnik:

Spoiler

Graj rękę

Known players:
[tg]BB$4.36:///////;MP2$3.18:///////;MP3$4.42:///////;CO (Hero)$5.87:///////;BU$14.32:///////;SB$2.26:///////;[/tg]

Preflop: Hero is CO with T:h, A:d.
2 folds, Hero raises to $0.15, BU raises to $0.35, 2 folds, Hero calls $0.20.

Flop: ($0.77) 4:c, 6:s, 7:h (2 players)
Hero checks, BU checks.

Turn: ($0.77) 8:s (2 players)
Hero checks, BU checks.

River: ($0.77) 6:d (2 players)
Hero checks, BU checks.

Final Pot: $0.77.
Results follow:

Spoiler

Hero shows a pair of sixes(T:h A:d).
BU shows a pair of sixes(A:s J:c).

BU wins with a pair of sixes(A:s J:c).

Open raise standard z CO, natomiast nie podoba mi się call tego min 3-beta. Ręka ładnie wygląda, ale nie łapie postflop wiele dodatkowego equity i będę grał bez pozycji. Przeciwnik ma dosyć duży 3-bet z BU i cena jest dobra. Ale to powinno być fold lub 4-bet/fold. Sprawa by się wyjaśniła preflop.

Kolejna ręka:

Graj rękę

Known players:
[tg]BU$5.96:///////;SB$3.48:///////;BB (Hero)$5.10:///////;MP3$2.50:///////;CO$5.06:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BB with 7:c, J:h.
MP3 raises to $0.10, 3 folds, Hero calls $0.05.

Flop: ($0.22) 9:d, 7:h, K:c (2 players)
Hero checks, MP3 checks.

Turn: ($0.22) 8:d (2 players)
Hero checks, MP3 checks.

River: ($0.22) 5:c (2 players)
Hero checks, MP3 bets $0.10, Hero calls $0.10.

Final Pot: $0.42.
Results follow:

Spoiler

Hero shows a pair of sevens(7:c J:h).
MP3 shows a pair of eights(8:s A:s).

MP3 wins with a pair of eights(8:s A:s).

Sytuacja podobna jak we wczorajszych rozdaniach. Znów dostaję dobrą cenę na call. Tym razem ręka nieco lepsza, bo ma szanse na strita, ale tutaj też powinien być fold. Ręka co prawda zahacza się o strita, ale to jest najszerszy gapper jaki łapie jeszcze strita i niskie karty. Według mnie błąd.

Dobrze, na dziś wystarczy, bo jeszcze popadnę w masochizm.

Jutro odrobię zadanie z części Hearts - będę przynajmniej bardzo się starał to zrobić.

Ciekaw jestem jak idzie innym kadetom. Niestety nie mam czasu przeglądnąć ich blogów. Może w weekend uda mi się to zrobić.
Jak by co to powodzenia i do roboty!

Do jutra. - Ja będę tu na pewno!

Odpowiedz
Cytat
xbibol

Witam wszystkich w kolejnym dniu.

Dzisiaj podobnie jak wczoraj, pierwsza część wpisu będzie dotyczyć zadania domowego.

Zatem, zaczynam.

Dzisiaj część zadania dotycząca gry przeciw limperom.

Z jakim rangem izolujecie limperów będąc na pozycji i bez pozycji, weźcie pod uwagę ilość limperów i jak będzie ona wpływać na Wasze decyzje

Pierwsza część zadania dotyczy zakresu z jakim izolujemy limperów w zależności czy będziemy grać z pozycją czy bez pozycji.

Uważam, że z pewnością ma to znaczenie i będziemy musieli zawęzić zakres rąk z którymi izolujemy grając bez pozycji.
W większości przypadków jednak będziemy grać mając pozycję nad limperem, jedynym miejscem przy stole gdzie limper ma pozycję nad nami są blindy.
Pozycja ogólnie będzie mieć znaczenie, podobnie jak przy podbiciu otwierającym. Bo czym wcześniej przy stole siedzimy tym więcej graczy za nami może wejść do rozdania i sprawdzić naszą izolację, zwłaszcza jeśli za nami siedzą luźni gracze, którzy chętnie sprawdzają preflop.

Duże znaczenie decydując się na izolację będzie miała siła naszej ręki vs range limpowania oraz właśnie przeciwnicy za nami, czy chętnie sprawdzają preflop.
Znaczenie może mieć również informacja jak często nasz przeciwnik gra limp/fold, ale do tego potrzebna jest historia rozdań. Mając taką informację możemy trochę luźniej izolować takiego gracza i można to robić wówczas niższym sizeingiem. Podobne znaczenie i wymagania co do ilości rozdań w statystykach będzie mieć informacja jak często w takiej sytuacji nasz limper pasuje na flopie do zakładu kontynuacyjnego.
Nie bez znaczenia jest również wielkość stacka takiego gracza, ponieważ jeśli zamierzamy izolować z rękami spekulacyjnymi, które nie mają jeszcze showdawn value, to może okazać się, że nie będziemy mogli postawić zakładu kontynuacyjnego i draw'owanie do naszego układu będzie niemożliwe, bo zbyt wcześnie nasz przeciwnik poczuje się commited i nie odpuści swojej ręki.

Druga część pytania dotyczy ilości limperów oraz jaki będzie to miało wpływ na nasze decyzje?

Jeśli do rozdania limpując wszedł więcej niż jeden gracz to podstawowe znaczenie będzie miało to jaki jest ich limping range? Jeśli mamy dwóch lub więcej przeciwników limpujących preflop to powinniśmy rozważyć siłę naszej ręki vs najmocniejszy zakres rąk jaki mają nasi przeciwnicy.
Jednocześnie podbijając dokładamy 1BB za każdego limpera, więc pula na flopie może być całkiem spora jeśli wszyscy sprawdzą.
Dodatkowo, czym więcej limperów sprawdzi i znajdzie się na flopie tym większe prawdopodobieństwo, że któryś z nich trafi swoją kartę.
Czyli, czym więcej limperów, tym mocniejszymi kartami powinniśmy izolować.

Podsumowując,
- ręce którymi izolowałbym grając z pozycją, to przede wszystkim średnie i wysokie pary - 66+, connectors - JT+ (zwłaszcza suited) oraz Asy - AT+, ponieważ będę miał łatwe decyzje postflop zwłaszcza jeśli trafię top parę, bo zazwyczaj będę miał dobrego kickera i przeciwnicy częściej będą sprawdzać moje zakłady z gorszymi układami.
- ręce do izolacji bez pozycji to: pary 99+, KQ oraz AJ+. grając bez pozycji chciałbym mieć wyłącznie mocne top pary, lub lepsze układy.

Jeśli przeciwnik dużo będzie pasował do podbicia lub odpuszczał do c-betu to będę poszerzał zakres izolacji.

Takie są moje przemyślenia na ten temat.
Ciekaw jestem jak bardzo rozminąłem się z prawdą. :P

Do usłyszenia w drugiej części dzisiejszego wpisu.

Odpowiedz
Cytat
xbibol

Witam ponownie dzisiaj.

Krótkie podsumowanie dnia przy stołach:
Mało było czasu, więc tylko 344 ręce rozegrane, ale akcji było dość, żeby wybrać z nich 5 rozdań do oceny na forum i przegrać 20BB. Czyli znów progres :D :facepalm:
Przegrana wynika przede wszystkim z rozdania, gdzie moje AA przegrały z KTo. Ot tak.

Ogólnie bardzo dobrze mi się gra ostatnio, tylko jeszcze muszę mocno popracować nad myśleniem w trakcie gry. Bo podczas analizy to... ho, ho, normalnie o mało co high stakes :D
Gdybym jeszcze tak potrafił live.

Ręce, które poszły do oceny:

1.
2.
3.
4.
5.

Ostatnie najlepsza! Kareta Asów :pokerface: - z takimi rękami to każdy potrafi :D

Teraz czas na ręce ze złym otwarciem, czyli część zadania domowego na ten tydzień.

Pierwsza ręka:
Przeciwnik:

Spoiler

Graj rękę

Known players:
[tg]CO$3.15:///////;BU$9.07:///////;SB$4.69:///////;BB (Hero)$5.65:///////;MP3$6.92:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BB with 6:s, A:s.
3 folds, SB raises to $0.15, Hero calls $0.10.

Flop: ($0.3) Q:d, 7:c, 8:c (2 players)
SB bets $0.20, Hero folds, SB gets uncalled bet back.

Final Pot: $0.3.

Sprawdzenie preflop wynikło z tego, że ręka mi się spodobała i uznałem, że można sprawdzić steal. Stare myślenie jeszcze wciąż jest gdzieś tam głęboko w łepetynie.

Gdy szukałem w bazie rozdań ze złym otwarciem to na początku to zagranie wydało mi się ok., ale gdy spojrzałem na jego statystyki to już nie było tak różowo. Co prawda statystyka steal z SB to 33%, ale już PFR z tej pozycji to tylko 12%.
Nie miałem jeszcze wielu rąk na niego, więc tym bardziej powinienem bardziej tight grać na tego zawodnika. Być może 3-bet byłby tutaj lepszy?
Bo z tą ręką na taki zakres to gram FitOrFold. A trafiając flopa nie trafię zbyt często, więc i o zyskowność takiego zagrania trudno.
Może nie jest to jakieś tragiczne otwarcie, ale coś muszę wystawić, a coraz trudniej jest mi znaleźć rozdanie, do którego mogę się przyczepić. Może to wina krótkiej sesji, może mojego małego doświadczenia lub niskiej świadomości (jeszcze...).

Druga:

Staty Przeciwnika pominę.

Graj rękę

Known players:
[tg]BU$2.48:///////;SB$6.85:///////;BB (Hero)$5.38:///////;MP3$13.12:///////;CO$5.80:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BB with 8:c, 4:s.
3 folds, SB raises to $0.10, Hero calls $0.05.

Flop: ($0.2) 9:c, J:h, 2:h (2 players)
SB bets $0.10, Hero folds, SB gets uncalled bet back.

Final Pot: $0.2.

Ręka podobna jak te z wczoraj. Nie podałem statystyk przeciwnika, bo nie mają one tu znaczenia. Przeciwnik był w miarę przeciętny jak na te stawki, lekko luźny PF i ostrożny postflop.
Taka ręka co prawda łapie jeszcze strita, ale musiałby spaść flop 567, a i wtedy możliwy by był wyższy strit. Poza tym ta ręka to dwie niskie karty i rzadko kiedy będzie wystarczająco dobra, żeby ograć przeciwnika. Wiele flopów będzie zawierało over karty, które będą dla mnie scary.
Tak więc powinno być fold preflop.

Na dzisiaj to wszystko.
Jak zwykle pozdrawiam wszystkich kadetów i nie tylko, a szczególnie ludzi, którzy mimo tego, że się nie załapali to i tak starają się walczyć. BRAWO!!!

Dobranoc.

Odpowiedz
Cytat
xbibol

Dzień dobry,

Dzisiaj ostatni dzień w tym tygodniu, w którym mój wpis będzie podzielony na dwie części.

Do odrobienia została ostatnia część zadania, czyli DIAMOND

Zaczynamy:

Zastanówcie się co wpływa na Wasz 3bet, kiedy możecie 3betować bardziej light (więcej blefów) a kiedy bardziej tight (więcej value rąk) oraz na jakiej podstawie podejmujecie decyzje odnośnie sprawdzeń 3betów

Odpowiedź spróbuję udzielić w trzech częściach.

1. Co wpływa na mój 3-bet?

Zagranie 3-bet możemy podzielić na dwie kategorie:

A. 3-bet for value
- tutaj mamy do czynienia z rękami bardzo silnymi, z którymi chcemy zagrać nawet all-in preflop i liczymy na sprawdzenie od słabszych rąk lub nawet przebicie.
I w tym przypadku zupełnie nic nie ma wpływu na decyzję czy zagrać 3-bet czy nie. Jedyna rzecz jaką możemy rozważać to wielkość przebicia.
Jeśli mamy np. AA i zamierzamy zagrać 3-bet to nie powinniśmy zagrywać od razu all-in, bo rzadko ktokolwiek sprawdzi taki zakład - ogromne fold equity - a nam zależy aby jednak dostać sprawdzenie od przeciwnika, by budować jak największą pulę i w rezultacie zagrać all-in. Nie możemy jednak postawić zbyt małego zakładu i dawać dobrych pot odsów, ponieważ nasza ręka jest wrażliwa na wszelkie draw'y i nie chcemy dawać tanio oglądać flopa lub kolejnych kart przeciwnikowi.

B. 3-bet for bluff
- ten typ zagrania mocno zależy od kilku czynników: statystyki przeciwnika, nasz image, pozycja jaką mamy vs gracz otwierający, wielkość stacka oraz dynamika stołu.
- Głównym celem tego zagrania jest wyrzucenie z rozdania lepszych rąk.

Do statystyk które będziemy brać pod uwagę zaliczamy:

- PFR
(ogólne spojrzenie jaki zakres otwiera przeciwnik z danej pozycji, dzięki temu możemy ocenić jak nasza ręka wygląda vs ten range i pomaga już preflop opracować plan postępowania w przypadku obrony i konieczności gry postflop)

- fold to 3-bet
(dzięki tej statystyce można określić jaki zakres rąk nasz przeciwnik broni, więc również można określić jak szeroko my możemy kraść takiemu graczowi jego zakłady - może "kraść" to złe słowo, bo nie powinniśmy używać 3-betu do kradzenia pul - jeszcze nie :D )

- call 3-bet
(Obrona przed 3-betem może być na dwa sposoby: 4bet/ship lub call.
Ta statystyka mówi nam jak często nasz przeciwnik sprawdza podbicie i jednocześnie określa nam ta statystyka zakres rąk, z którym to robi.
Mając taką wiedzę możemy dostosowywać nasz zakres 3-betu oraz grę postflop)

- 4-bet/4-bet range

(ta statystyka określa jak często i z jakim range'm nasz przeciwnik zagrywa 4-bet i najczęściej all-in. To również może nam pomóc w podjęciu decyzji czy gramy 3-bet/fold, czy 3-bet/call)

- fold to c-bet in 3-bet pot

(dzięki tej wartości, możemy sprawdzić jak broni się nasz przeciwnik po zobaczeniu kart na flop'ie. Czy agresywnie broni swoich układów, czy po prostu nie lubi wyrzucać swoich mocnych kart preflop, ale poddaje się jak nie trafi flopa)

- WTSD/W$SD

(WTSD - went to showdawn - pokazuje nam jak często villain dochodzi do showdawn, jak bardzo nie lubi pasować swoich układów.
W$SD - won $ at showdawn - dzięki tej statystyce widzimy z jak mocnymi układami dochodzi do showdawnu nasz przeciwnik. Dosłownie ile pieniędzy wygrywa na showdawn.
Obie te statystyki mogą dać nam wskazówkę czego możemy się spodziewać po przeciwniku, czy będzie często sprawdzał nasze podbicia i z jak mocnymi kartami dochodzi do końca rozdania)

Następnym czynnikiem, który ma wpływ na decyzję o zagraniu 3-bet jest nasz Image.

- Jeśli mamy agresywny Image, to rzadziej nasi przeciwnicy będą wierzyć, że mamy mocną rękę i częściej będą sprawdzać lub nawet przebijać nasze 3-bety. Natomiast jeśli nasz Image jest tight to możemy nieco luźniej wykonywać takie zagranie.

Ważnym czynnikiem jest oczywiście pozycja przy stole, a w szczególności pozycja jaką mamy kontra gracz, którego podbicie podbijamy.

- Ma to ogromne znaczenie, ponieważ jeśli zostaniemy sprawdzeni to grając bez pozycji, będziemy musieli pierwsi podejmować decyzje.
Natomiast grając z pozycją możemy nawet zagrać check back, jeśli nasz układ się nie polepszy i nie będziemy chcieli budować dużej puli z średnimi rękami.

Wielkość stacka - ilość pieniędzy jaką nasz przeciwnik ma na stole.
Jeśli nie ma dużo, to ciężko będzie nam ograć takiego gracza stawiając zakłady kontynuacyjne na kilku streetach. Bo czasami nawet nasz 3-bet spowoduje, że przeciwnik poczuje się związany z pulą i nie spasuje swojej ręki.

Ostatnim czynnikiem (jaki mi przychodzi do głowy) jest dynamika.

- Mam tu namyśli: jak często w krótkim przedziale czasu graliśmy 3-bet i jak dawno temu. Bo jeśli zagramy 2/3 razy pod rząd 3-bet to mało, który gracz uwierzy nam w silną rękę i mogą wówczas szerszym zakresem zagrywać 4b/ship lub call. Jest to wada bo każdy kolejny 3-bet powinien być zagrywany z mocniejszą ręką. Ale jednocześnie może to być zaleta, ponieważ jeśli w krótkim przedziale czasu zagraliśmy kilka 3-betów i mamy silną rękę np. AA to jest większe prawdopodobieństwo, że dostaniemy luźniejsze sprawdzenia i przebicia od słabszych rąk.

2. Kiedy możecie 3betować bardziej light (więcej blefów) a kiedy bardziej tight (więcej value rąk)?

Częściowo odpowiedziałem na to pytanie już wyżej, ale podsumuję to dla przejrzystości.

Light 3-bety możemy stosować jeśli:

- przeciwnik dużo folduje do 3-betów
- przeciwnik często sprawdza zagrania 3-bet, ale potem dużo pasuje na zakład kontynuacyjny
- nasz Image jest tight (jesteśmy postrzegani jako solidni gracze grający z mocnymi rękami)
- dynamika - a właściwe to jej nie ma. Jeśli nie było z naszej strony 3-betu od dłuższego czasu to częściej będzie on respektowany

Tight 3-bety stosujemy w sytuacjach dokładnie przeciwnych do light 3-bet.

Czyli:
- przeciwnik otwiera silnym range'em, więc nawet szeroki zakres call do 3-betu i tak będzie oznaczać silny range przeciwnika
- przeciwnik rzadko broni swoich kart przed 3-betem, więc robi to tylko z najsilniejszymi rękami, a więc my też musimy mieć mocną rękę
- Image - jeśli ostatnio zagraliśmy kilka razy w krótkim odstępie czasu to kolejny 3-bet musi być z mocną ręką, bo przeciwnik może luźniej bronić.
- mała wielkość stacka przeciwnika - nie możemy ograć przeciwnika na późniejszych streetach jeśli nie będzie on miał wystarczająco dużo pieniędzy aby sprawdzać zakłady kontynuacyjne.

3. Na jakiej podstawie podejmujecie decyzje odnośnie sprawdzeń 3betów

Decyzje odnośnie sprawdzeń 3-betów podejmuję głównie na podstawie skutku jaki chcę otrzymać.
Tzn. Jeśli mam mocne/bardzo mocne karty i chciałbym utrzymać przeciwnika, który często blefuje to wówczas mogę sprawdzić, bo 4bet mógłby go wystraszyć i nie wyciągnął bym już więcej value od niego. Ważne, że musi to być przeciwnik blefujący, bo jeśli mamy AA i tight przeciwnika, który zagrywa do nas 3-bet to możemy się spodziewać, że ma na tyle mocne karty, że i tak sprawdzi lub przebije.
Efektem, który chcę w takim przypadku uzyskać jest max value.

Innym czynnikiem jaki może mieć wpływ na decyzję zagrania call 3-bet jest nasza ręka.
Tzn. może się zdarzyć, że otwieramy z ręką spekulacyjną, która nie ma showdawn value i nie chcemy spasować takiej ręki a nie możemy zagrać 4bet, lecz nasze karty mają dużą grywalność i często będziemy łapać dodatkowe equity na flopie. Co pozwoli nam wygrać nawet z mocną ręką przeciwnika, który będzie miał problem taką rękę zrzucić. Innyą ręką o podobnym znaczeniu są niskie pocket pary, które możemy grać według zasady call20 aby na flop trafić seta..

Ostatnim czynnikiem decydującym o sprawdzeniu 3-beta to nasza znajomość przeciwnika, czyli statystyki dzięki którym jesteśmy w stanie rozgrywać nasze karty dochodowo postflop.

Trochę się rozpisałem, ale mam nadzieję, że nie minąłem się za bardzo z prawdą. :P

Do zobaczenia w drugiej części dzisiejszego dnia.

Odpowiedz
Cytat